Bewijs met CNaVT of Nt2 dat je Nederlands spreekt en schrijft

Bewijs met CNaVT of Nt2 dat je Nederlands spreekt en schrijft

Als je met een buitenlands diploma in Nederland of België wilt studeren dan heb je voor de Nederlandstalige opleidingen een bewijs nodig dat je de taal spreekt en schrijft. Er zijn twee instituten waar je dan terecht kunt, te weten het CNaVT (Certificaat Nederlands als Vreemde Taal) of Staatsexamens Nt2 (Nederlandse taal). Ik had contact met Alexandra van Oeteren,  oprichtster van Dutch Flemish Language Institute, die alles over dit thema weet. Zij schreef op mijn verzoek een gastblog voor StudiekeuzeTop3: bewijs met CNaVT of Nt2 dat je Nederlands spreekt en schrijft.

Studeren in Nederland of België met een buitenlands diploma

Veel van mijn studenten of hun ouders kiezen ervoor om in Nederland of België te studeren. Het prijskaartje om in het buitenland te studeren wordt steeds hoger, de richting die ze willen volgen zit vol in het buitenland of ze willen gewoon genieten van het heerlijke studentenleven in Europa en wat van de wereld zien.

De terugkeer wordt meestal nauwkeurig gepland. De juiste vakken kiezen in het IB programma of op high school; de hulp van familie inschakelen om een goede kamer te vinden; verzekering uitzoeken en de scholen vergelijken. Het taalaspect vergeet men echter vaak. “Mijn kind spreekt toch Nederlands thuis?” “ Ze gaat elk jaar naar de familie voor drie weken tijdens de zomer.” “Hij begrijpt alles.” Maar in de praktijk blijkt dat anders te gaan.

Als je geen twee jaar hoger onderwijs hebt gevolgd in Nederland of België en je wilt een opleiding volgen in het Nederlands, dan moet je formeel bewijzen dat je Nederlands spreekt en schrijft. De meeste universiteiten doen dit niet zelf, maar eisen dat je een bewijs hebt van een erkende instelling.

Hier lees je meer over studeren in Nederland met een buitenlands diploma.

CNaVT versus Staatsexamens Nt2

De instellingen die dit aanbieden zijn tot nu toe gelimiteerd tot het CNaVT en Staatsexamens Nt2. Beide examens nemen plaats op vaste tijdstippen. Voor het CNaVT is dat 1 keer per jaar eind mei. Het staatsexamen vindt 8 keer per jaar plaats, de kalender staat op de website. Het voordeel van het CNaVT is dat het in het buitenland kan worden afgelegd, het Staatsexamen Nt2 alleen in Nederland. Met het CNaVT kan je ook een jaartje vroeger beginnen, vanaf 16 jaar.

Aangezien de zoektocht naar de gepaste universiteit vaak in de voorafgaande zomer plaatsvindt, is het belangrijk om het examen zo snel mogelijk af te leggen. De resultaten van de mei examens laten bijvoorbeeld vaak tot eind juli op zich wachten. Vergeet ook niet dat het examen CNaVT slechts 1 keer per jaar kan worden afgelegd en het Staatsexamen maximaal 3 keer in hetzelfde kalenderjaar.

Ik raad mijn leerlingen aan om het CNaVT al af te leggen op 16-jarige leeftijd. Mocht je het examen niet halen, dan heb je nog tijd om je Nederlands bij te spijkeren en het examen opnieuw af te leggen. Voor het Staatsexamen is de minimum leeftijd 17, ook hier raden we aan om het zo snel mogelijk af te leggen.

De examens van CNaVT en Nt2

Beide examens bevatten dezelfde onderdelen: luister, lezen, schrijven en spreken. De beoordelingsmodellen zijn vrij gelijklopend. Zowel inhoud, begrijpelijkheid, spelling en grammatica worden bekeken.

Beide examens bevatten heel veel schrijven! Het is zeker niet voldoende dat je thuis vaak Nederlands spreekt en het van je familie hoort. Vooral leerlingen die geen gestructureerde Nederlandse les hebben gevolgd komen vaak in tijdnood bij het examen. Bij een aantal onderdelen mag je een woordenboek gebruiken, maar dit helpt je jammergenoeg niet bij de zinsconstructie.

De examens nemen allebei de zinsconstructie in de bijzin, signaalwoorden en de voorzetsels die gebruikt worden in acht.  Ze kijken of de spellingsfouten het lezen van de bijdrage moeilijk maken en of er wel afwisselende taal wordt gebruikt.

De voorbereiding op het CNaVT of Nt2 examen

Door de jaren heen is er vrij weinig veranderd aan de opbouw van de examens. Het is dan ook zeker aan te raden om de voorbeeldexamens op beide websites te bekijken en ook daadwerkelijk af te leggen binnen de tijdslimiet die de instelling aangeeft.

Schrijf, vat samen en doe het dan opnieuw! Zoek een artikel, op de CNaVT website staan een heleboel bruikbare links, vat het artikel samen en doorloop je samenvatting met iemand die je op je fouten kan wijzen.

Luister naar gevarieerde accenten. Elke student die het examen wil afleggen begrijpt wat zijn familie, ouders, vrienden zeggen, maar verstaan ze ook hun Noorder- of Zuiderburen? De luisterfragmenten die worden gebruikt, kunnen zowel door Nederlanders als Vlamingen zijn ingesproken. Het is dus belangrijk dat je beide accenten begrijpt.

Investeer in een aantal lessen met een ervaren docent/ examinator die precies weet waar je op moet letten. Zij geven aangepaste oefeningen voor de onderdelen waar meer aandacht voor nodig is en weten precies wat er wordt verlangd. Tot nu toe halen al onze interne kandidaten het examen!

Bij Dutch Flemish Language Institute kun je terecht voor de voorbereiding op en voor het afleggen van het examen voor CNaVT. Wil je meer weten over dit thema dan kun je contact opnemen met Alexandra van Oeteren.

Zijn er plannen om in Nederland te gaan studeren en weet je niet waar te beginnen? Vraag hier de gratis checklist aan, een handig overzicht met alle praktische regeldingen.

 

Alexandra van Oeteren 

Alexandra is de oprichtster van Dutch Flemish Language Institute, een online school voor Nederlandse taal en cultuur. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in het lesgeven aan kinderen en volwassenen. Zowel in privé instellingen als openbare scholen in België en in het buitenland. Ze is een examinator voor het CNaVT en is academische tutor Nederlands voor Northwestern University. Tevens was ze meer dan 15 jaar de directrice van een NTC school in de VS. 

Nederlands als vreemde taal
Vorig bericht
Wendy, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?
Volgend bericht
Patricia, welke studieloopbaan keuzes heb jij gemaakt?

Lees meer!

6 reacties. Reactie plaatsen

  • Hallo Jacqueline,

    Interessant artikel! Mijn vriendin is amerikaans, en zij kon ook slechts de 21+ toets doen om bij de universiteit te studeren. Zeker een aanrader, als je de nederlandse taal al beheerst, maar dan zonder dat gedoe met staats examens en regelen + kosten hiervan. Veel sneller pad in mijn optiek!
    Je moet daarvoor wel 21 of ouder zijn en de school moet zich daarbij aangesloten zijn.

    Ik dacht dat het wel bij dit onderwerp pastte, ik hoop dat het helpt voor sommige reactielezers ook 🙂

    Groet!

    Beantwoorden
    • Hallo Wiebe,

      Bedankt voor je enthousiaste reactie!
      Leuk dat je deze tip geeft voor 21-plussers, dat past zeker bij dit onderwerp.
      De meeste jongeren die ik vanuit het buitenland begeleid zijn tot nu toe jonger, maar ik ga dit zeker onthouden.

      Vriendelijke groet,
      Jacqueline

      Beantwoorden
  • Mijn zoon heeft een dyslectie verklaring (zelfs nog 1 vanuit nld) maar presteert afgezien daarvan op zeer hoog niveau. Hij krijgt vooral tijdscompensatie omdat het hem iets langer duurt text te verwerken. Erkennen de NT2 examens dyslectie en geven ze accomodaties daarvoor?

    Beantwoorden
    • Alexandra van Oeteren
      januari 20, 2021 2:50 pm

      Hoi Miriam,

      Ik zag je vraag ook op een van de Facebook sites. CNaVT geeft de mogelijkheid om een tijdscompensatie aan te vragen. Ik neem aan dat dat voor het Nt2 examen ook zo is.

      Groetjes,
      Alexandra

      Beantwoorden
  • Youssef jaraf
    april 10, 2022 8:59 pm

    Hallo Jacqueline,

    Ik ben Youssef uit Marroko, ik heb het Nederlands thuis geleerd, maar ik wil graag een diploma; ik heb alleen de zerteficat Nederdlans als tweede vreemde taal nodig waar kan ik het examen afleggen? Ik woon in casablanca / Marroko;
    Met vriendelijke groeten

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.