Er zijn tal van zaken waar je aan moet denken als je in Nederland komt studeren. Het gaat bij jou niet alleen om het maken van een passende studiekeuze. Je hebt ook allerlei praktische uitdagingen om te regelen. Van je inschrijving bij de Gemeente en het aanvragen van een DigiD tot aan het regelen van je verzekeringen en het maken van een tandartsafspraak. Ingewikkeld is het niet, maar je moet het wel even weten. Omdat er aardig wat aandachtspunten zijn, heb ik een handige checklist gemaakt voor Nederlanders in het buitenland. De checklist kun je onderaan het bericht downloaden. Hieronder licht ik er een aantal belangrijke zaken uit.
Legitimatie
In Nederland wordt bij de geboorteaangifte direct een burgerservicenummer (BSN) aangemaakt en dit staat ook standaard in je paspoort. Als je niet in Nederland geboren bent, kun je wel een Nederlandse paspoort aanvragen, maar daar ontbreekt dan dit nummer op.
Al je langer dan 4 maanden in Nederland verblijft, en dat is het geval bij een studie, dan moet je je inschrijven bij de gemeente (Basisregistratie Personen, BRP) waar je gaat wonen. Je krijgt dan automatisch een BSN toegekend. Dit burgerservicenummer is nodig voor allerlei overheidsinstanties, voor de zorg en het onderwijs.
Zodra je bent ingeschreven bij de gemeente kun je ook een DigiD aanmaken. Dat staat voor Digitale Identiteit en heb je nodig voor het inloggen op websites van overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld de belastingdienst, maar ook voor de zorg en om je in te schrijven voor een opleiding.
Je moet je op elk moment kunnen legitimeren dus zorg dat je legitimatie op zak hebt. Een ID-kaart is dan wellicht handiger om op zak te hebben dan je paspoort.
Buitenlands diploma en toelatingseisen
Voor een diploma-waardering van je buitenlandse diploma kun je terecht bij de Nuffic. Als je staat ingeschreven voor een opleiding dan kan de hogeschool of universiteit dat gratis voor je aanvragen. Vraag altijd na of zij dat daadwerkelijk doen. De hogeschool of universiteit beslist op basis van de waardering of je met de opleiding kan starten en of er eventueel sprake is van vrijstelling voor bepaalde vakken.
Het kan ook gebeuren dat er een vak ontbreekt. In sommige gevallen kun je dat alsnog in de zomermaanden voorafgaand aan de start van de opleiding halen. Dat is wel zonde van je vakantietijd. In het ergste geval kost het je een tussenjaar. Dat is niet erg, maar wel jammer als je precies weet wat je wilt studeren. Het beste is om teleurstellingen te voorkomen en vroeg in kaart te brengen wat je nodig hebt voor een bepaalde opleiding
Als je vooropleiding in een andere taal was dan in het Engels, vergeet dan niet om een Engelstalig diploma en Engelstalige cijferlijst mee te nemen naar Nederland.
Nederlandstalige of Engelstalige opleiding
Zorg dat je kunt aantonen dat je taalvaardigheid op voldoende niveau is en vraag na wat het startniveau voor de opleiding is. Met een diploma van de internationale school waar Engels de voertaal is, zit het meestal wel goed. Als je les had in een andere taal of er zijn bij de hogeschool of universiteit twijfels dan kan gevraagd worden om een taaltest te doen. Voorbeelden daarvan zijn de Toefl (IBT of ITP), IELTS of het Cambrigde examen. Op de website van Taalloket staan ze alle vier beschreven.
Voor informatie over het onderhouden van de Nederlandse taal verwijs ik je naar een vorig artikel.
De start kan moeizaam verlopen als blijkt dat de toelatingseisen niet voldoende worden geacht door het opleidingsinstituut. Dat overkwam Manon, ondanks haar IB-diploma en een diploma-waardering door de Nuffic. Ze moest van de hogeschool deelnemen aan een inburgeringscursus, maar daar werd ze vervolgens niet toegelaten tot de lessen omdat haar Nederlands té goed was. Gelukkig staan er proefexamens op de website van de NT2 en heeft ze het staatsexamen vrij snel en succesvol kunnen afleggen. Ze liep door deze grap wel een jaar studievertraging op. Manon zit niet graag stil en heeft een mbo4 diploma in dat ene jaar gehaald. Vier jaar in één, omdat ze al IB-diploma had, kon dat.
Een studentenkamer vinden
In sommige gevallen heb je geluk en krijg je een studentenkamer op de campus. Meestal is dat alleen het eerste jaar, maar bij de University College is dat gedurende de gehele opleiding. Als je slechts voor 1 jaar een plekje hebt dan wordt het aangeraden om direct bij aankomst in Nederland je in te schrijven voor een studentenkamer, een netwerk op te bouwen en je voelsprieten uit te zetten. Als er geen campus is dan zul je nog veel eerder moeten starten met je zoektocht. Over de mogelijkheden voor huisvesting en handige links heb ik dit artikel geschreven.
Transport in Nederland
Nederland staat bekend om het fietsen. Als je het zelf niet gewend bent, dan kijk je in het begin ook wel op van al die fietsen bij het centraal station. Het gebeurt ook wel regelmatig dat iemand zijn fiets niet terugvindt. Het kan zijn dat je vergeet waar je hem hebt gezet, maar er wordt ook wel eens wat gestolen. Koop daarom geen nieuwe dure fiets, maar zoek een tweedehands fiets. Je kunt eventueel lid worden van de Swap fiets en zoek ook eens op ´rent a bike´.
Nederland is voorzien van goede trein-, bus-, en metroverbindingen. Studenten reizen gratis of met korting met het openbaar vervoer. Hoe alles werkt en wat je daarvoor nodig hebt lees je op de website van de NS. Het recht op een ´studenten-reisproduct´ vraag je aan bij DUO.
Checklist
En dan nu aan de slag met de checklist vol praktische tips. Speciaal voor de Nederlanders in het buitenland die terugkomen voor de studie! Vraag hier de checklist aan.
2 reacties. Plaats een nieuwe
[…] Studiekeuze maken: voor Nederlanders in het buitenland […]
[…] al wat ouder en zoeken zij een passende vervolgopleiding in Nederland? Lees dan deze artikelen: ´Studiekeuze maken voor Nederlanders in het buitenland´ en ´Dit is het verschil tussen mbo, hbo en wo […]