Een nieuw leven beginnen in een ander land is super spannend. Je kunt er nóg zoveel zin in hebben en je kunt je nóg zo goed voorbereiden, er komt geheid een moment dat het even tegen zit. Dat gevoel van je niet thuisvoelen, opnieuw een sociaal leven opbouwen, de taal die nog niet eigen voelt. Het kan je ineens overvallen. Het overkwam ook de studenten die ik mocht interviewen. Nederlandse studenten, opgegroeid in het buitenland die terug zijn gegaan naar Nederland voor de studie. Het was niet voor iedereen hun eigen keuze om in Nederland te gaan studeren, maar naar hun zin hebben ze het inmiddels wel allemaal. De ervaringen van de studenten die je zijn voorgegaan, deel ik graag met je in dit blog.
Raar om in Nederland te zijn. Eigenlijk een nieuw land, maar anderzijds ook weer heel bekend vanwege de taal en de mensen die ik ken.¨ Jack
Wennen aan de Nederlandse taal
¨Ik heb lang moeite gehad om fatsoenlijk Nederlands te spreken.¨ Luca
Nederland is zo´n klein land en toch een land met aardig wat verschillende accenten en dialecten. De taal is in die eerste periode terug in Nederland al een grote uitdaging voor deze studenten. Helemaal als ze ook nog terecht komen in (bijvoorbeeld) de studentenstad Maastricht, zo vertelde Steven mij. Hij had best wat moeite om de Limburgers te verstaan.
De studenten hebben in het begin vaak zelf ook een accent en moeten wennen aan de Nederlandse taal. Zo vertelde onder andere Nina me dat ze niet gewend was om de hele dag Nederlands te praten. Ze sprak het wel goed, maar ook bij haar kon je horen dat ze hier niet is opgegroeid.
Met een Nederlandstalige studie verbetert het Nederlands uiteraard sneller. Niet alleen door de opleiding zelf, maar ook door de sociale contacten die je opbouwt. Degene die kiezen voor een Nederlandstalige studie, kiezen vaak voor een specifieke richting die niet in het Engels wordt aangeboden.
Cultuurverschillen en andere gewoonten
¨De Hollandse kost kende ik wel van thuis, maar dat vroege tijdstip waarop ze hier eten, kan ik niet aan wennen.¨ Karlijn
Zoveel landen, zoveel cultuurverschillen! Vanuit huis en door de vakanties in Nederland is de cultuur wel bekend, maar eraan wennen is iets anders, want je bent er niet echt mee opgegroeid. Zo heeft Luca ervaren dat de Nederlanders naar feestjes hun eigen drank meenemen en dat er na een avondje stappen een ´tikkie´ (betaalverzoek om de kosten te delen) wordt gestuurd. Een rondje geven blijkt dus vreemd om te doen. Hij is daardoor anders leren denken en omgaan met geld.
¨Mijn vrienden hebben een bijbaan en hebben het druk. Je kunt hier niet zomaar iemand bellen voor een spontane en impulsieve actie, alles gaat met een agenda.¨ Anoniem
Als je niet in Nederland bent opgegroeid en je komt hier wonen dan mis je een stukje cultuur. Dat is natuurlijk voor alle internationale studenten zo, maar omdat je wel een Nederlands paspoort hebt en de taal spreekt, wordt verwacht dat je alles wel weet. Je hebt bepaalde dingen gewoon niet meegekregen bijvoorbeeld op het gebied van muziek, televisie, het koningshuis, en heel specifiek werden de hunebedden door iemand genoemd.
Wat dacht je van het Hollandse klimaat. Als Nederlanders ergens graag over praten (en klagen) dan is dat ´het weer´. Ik sprak een aantal studenten die het de eerste winterperiode zwaar hadden. Het donkere, koude en natte weer maakte het wennen in Nederland er niet gemakkelijker op. En Nina vertelde mij een grappige anekdote. In de winter ging ze met nat haar naar buiten. Haar haren waren bevroren, ze had er geen moment bij stil gestaan dat dat kon gebeuren.
¨Nederlanders zijn heel open, meer dan ik was gewend. Daar schrok ik in het begin soms van, maar nu ben ik er aan gewend en vind ik het juist heel fijn. Je maakt daardoor ook sneller contact.¨ Liselot
De mondigheid van de Nederlanders zijn de mensen, die hier niet zijn opgegroeid, vaak niet gewend. De openheid en directheid kan heel prettig werken, maar daar komt bij dat de jeugd veel overbodige (scheld)woorden gebruikt. Miguel vertelde me dat het hem opviel hoeveel er in Nederland wordt gescholden, hij ergert zich daar enorm aan.
Nieuwe vriendschappen sluiten
¨Wat ik lastig vond, was nieuwe mensen ontmoeten en vrienden maken. Ik had geen typisch studentenleven, want ik hou niet van uitgaan. Het duurde even voordat ik nieuwe vrienden had.¨ Sarah
Miguel vertelde me dat hij zich ook een periode eenzaam voelde. Zijn oude vrienden zaten ver weg en nieuwe vriendschappen sluiten vond hij lastig. Hij maakt heel gemakkelijk contact en is heel toegankelijk, maar hij was er zelf even klaar mee om steeds opnieuw te beginnen en overal weer zijn verhaal te vertellen. Hij is er snel weer bovenop gekomen door in gesprek te gaan met een studiebegeleider die er voor zulke situaties is. De studiebegeleider heeft in het begin met iedereen een kennismakingsgesprek. Het is aan de student zelf om hulp te vragen als er iets aan de hand is. Miguel is nu heel blij om in Nederland te zijn, want vindt dat hier alles goed is geregeld en heeft een fijne vriendenkring opgebouwd.
¨Iedereen gaat in het weekend naar huis en zit ik vast in mijn kleine kamertje in Breda. Ze hebben allemaal een leven naast de studie. Ik ook, maar in een ander land.¨ Robbert
Liselot vertelde me dat de meeste van haar vrienden Nederlanders zijn. Ook zij moest wennen aan het feit dat zij in de weekenden alleen zat, want haar vrienden gingen dan naar huis. Zelf zocht ze niet zo snel haar familie in Nederland op, want dat was ook niet in de buurt.
Kimberly was zich er niet heel bewust van dat er in Nederland een clubjes-cultuur is. Zij sloot zich pas in het 2e jaar aan bij een studentenvereniging. Dit bood haar een goed netwerk en had dit graag eerder geweten om gelijk in het sociale leven mee te kunnen gaan.
¨Mensen zijn nieuwsgierig naar me en ze vinden mijn achtergrond interessant. Ik studeer culturele antropologie en tijdens de studie kan ik mijn eigen buitenland ervaringen goed toepassen.¨ Nienke
Marielotte had het moeilijk in het eerste jaar. Ze overwoog zelfs om te stoppen vanwege het sociale aspect. Ze kon altijd heel gemakkelijk vrienden maken, maar nu vond ze dat heel lastig. Het duurde langer om een relatie op te bouwen. Tijdens het tweede jaar viel alles op z´n plek. Vanwege de taal, haar Nederlandse naam en uiterlijk werd ze als Nederlander gezien en hoorde daardoor niet echt bij de internationale studenten. Maar ze hoorde ook niet bij de Nederlanders voor haar gevoel, omdat ze hier niet is opgegroeid. Ze heeft nu alles op de rit met voornamelijk Nederlandse vrienden, dat had ze niet verwacht.
Voor deze groep studenten is Nederland niet langer meer een vakantieland. Zoals je hebt kunnen lezen, hadden ze het niet allemaal gemakkelijk in het begin, maar ze hebben inmiddels wel hun draai gevonden. Hoe ze dat hebben gedaan en welke tips ze willen meegeven, lees je in een volgend artikel.
Lees ook het artikel: dit doet opgroeien in het buitenland met je kind. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn.
3 reacties. Reactie plaatsen
[…] Lees ook het artikel met de ervaringen van de studenten die je (kind) zijn voorgegaan. Voor meer artikelen, informatie en inspiratie kun je me ook volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn. […]
[…] je voornemens om op korte termijn naar Nederland te gaan voor de studie? Lees dan hier de ervaringen van studenten die je zijn voorgegaan. Zij zijn net als jij ook opgegroeid in het buitenland. Voor meer artikelen, informatie en […]
[…] Lees hier de ervaringen van de studenten die je zijn voorgegaan! […]